Ki vagytok, emberek?

Ki vagytok, emberek?

Futva születtünk

2021. június 21. - Soborjan

Mi különbözteti meg az embert és az állatot? Miért az ember lett a bolygó ura? Blogunkban erre keressük a válaszokat, a pletykaelmélet után jöjjön még egy erős állítás: futva születtünk.

Az ember testi képességeit tekintve nem emelkedik ki az állatok közül. Miért alakult mégis úgy, hogy mi lettünk a bolygó urai? Christopher Mcdouguall: Futni születtünk című könyve szerint a futás tette az embert azzá, aki ma. Az ő megfogalmazásában futni születtünk, de talán pontosabb a megfogalmazás: futva születtünk.

De, várjunk csak, a gepárd például gyorsabb, mint az ember! Sőt a vadon élő állatok nagy része is az. Nem is mi vagyunk a legjobb futók!

Ez igaz, de nem is a leggyorsabbnak kell lennie. Korai őseink egészen máshogy vadászhattak; a kitartás számított, nem a sebesség. Egy átlagos állatnak addig van esélye a túlélésre, míg gyorsabb, mint a rá vadászó másik állat, vagy gyorsabb, mint az eledele. Azonban az emberiség megkerülte ezt az általános szabályt.  

De akkor, hogy vadászott az ember? Hogy ejtett el egy antilopot, ami lényegesen gyorsabb nála? Szószerint halálba üldözte a zsákmányát. És miért volt erre képes? Mert az emberi test futásra lett kialakítva. Testfelépítésünk tökéletes futókká tesz minket, ízületeink, izomzatunk erre fejlődött ki.

Legnagyobb előnyünk mégis az, hogy az ember egyszerre képes magát hatékonyan hűteni és közben oxigént felvenni. Míg a legtöbb állat erre nem képes (gondoljunk a kutyákra, melyek melegben lihegve hűtik magukat), az ember izzadással hűti magát és közben képes szájon át oxigént felvenni. Ezáltal a korai emberek képesek voltak halálba üldözni zsákmányukat, míg az össze nem esett kimelegedve, levegő után kapkodva, hiszen egyszerre kellett volna szájon át hűteni és oxigénnel ellátni magát.

Ez a vadászati technika biztosította az emberek számára a táplálékforrást. Ráadásul mivel hatékony módszernek bizonyult, az ember jóval több húst tudott szerezni, mint amennyire feltétlen szüksége lett volna. Az így szerzett rengeteg hús, azaz bevitt fehérje indíthatta be az agy robbanásszerű növekedését, mely lehetővé tette szellemi képességeink növekedését, ami kiemelt minket az állatok közül végül.

A mai ember tehát futás által, futva született. A világon az egyetlen sport, mely az idős kor előrehaladtával se kopik olyan élesen, más sporthoz képest elképzelhetetlenül hosszú ideig tudunk eredményesen - hosszú távon - futni. Ha tényleg ez volt létezésünk alapja, a természet megadta a lehetőséget a hosszú évekre. Ráadásul mindkét nem képes hosszabb távon futni, így mindenki kortól, nemtől függetlenül képes lehetett eredményesen vadászni.

Ezenfelül a futás számos pozitív folyamatot indít el bennünk. Növeli a boldogság szintünket, jó hatással van az agyra, hatékony szív- és érrendszer védő hatása van. Mintha az evolúció folyamatosan jelezné, a futás az, amire szükségünk volt - vagy van - a túlélése érdekében.

 

Ha tetszett, és szívesen olvasnál ehhez hasonló, rövid eredettörténeteket kövesd be a blogot :) Ha van ötleted, vagy szeretnél specifikusan hasonló elméletről olvasni, írd meg kommentbe nekünk.

Felhasznált irodalom:

Christopher Mcdougall: Futni születtünk

Anders Hansen: Edzett Agy

Az emberiség kiemelkedése: Pletykaelmélet

Honnan jövünk? Kik vagyunk?

Az emberiséget mindig is foglalkoztatta a kérdés, kik vagyunk? Honnan jöttünk? Miért mi emelkedtünk ki az állatok közül? A kérdésekre rengeteg válasz született, a témával mind a filozófia, mind a tudomány kiemelkedően foglalkozik. Blogunk ezt a kérdéskört járja végig, több posztban.

Több tízezer éve az ember ősei vadonélő állatok voltak, és nem uraltuk a bolygót, mint napjainkban. Valószínűleg akkor, ha egy fejlettebb, kívülálló faj megnézte volna akkor a bolygót, az emberiségnek nem jósolt volna ekkora jövőt. Mi változott? Miért emelkedett ki az ember?

A kérdésre rengeteg válasz van, mai nap a „pletykaelmélettel” foglalkozunk, melyről Yuvah Noah Harari: Homo Sapiens könyvében olvastam először. A „pletykaelmélet” szerint az ember azért tudott kiemelkedni a többi élőlény közül, mert a földön egyedül ő képes pletykálni. Hogy micsoda? A pletyka, mint az emberiség megmentője?

 A földön rengeteg élőlény kommunikál, földön és vízben egyaránt. A madarak csicsergésététől kezdve, a macsakfélék nyávogásán át, a bálnák énekéig rengeteg, érdekes és változatos kommunikációs forma létezik. Azonban, egy állat sem képes arra, amire az ember: történetet mesélni.

Egy majom tud szólni, egy másik majomnak, hogy vigyázz oroszlán. Az állatok képesek egymásnak információt adni, de nem képesek ennél többre. Az emberek képesek csak elmondani olyan dolgokat, mint hogy Juliska elment Pistikével randizni. Talán az ilyen pletykáknak köszönhető, hogy az emberek elkezdtek történeteket mesélni, melyek felépítették az emberi civilizáció alapját.

A történetekkel meg tudtuk alkotni kultúránk közös alapját. El tudtunk kezdeni gondolkozni életen-halálon. Meg tudtuk teremteni Istent - avagy Isteneket más kultúrákban - mely alapot adott a közösségeknek. Vagy megfordítva a Mindenható csak nekünk adott képességet, hogy felismerjük az ő jelenlétét és képesek legyünk gondolkozni más dolgokon? Ki teremtett kit? Kinek, hogy,  hite szerint, de tény, hogy csak nekünk van hitvilágunk. Mikor az első letelepedett emberek nyomait kutatják, szinte mindig találnak vallásos emlékeket. A vallás meghatározó szerepet töltött be az állati világból való kiemelkedés során. A közös szabályok létrejötte, az emberek spiritualitásán is alapul.

Az a képesség, hogy megalkossunk a természet törvényein túl szabályokat, tud minket képessé tenni, hogy sportoljunk. Azért tudunk lejátszani egy focimeccset, mert mindkét fél ismeri és elfogadja annak szabályait. Mindenkinek van keze, mindenki megfoghatná a labdát, semmilyen természeti törvény nem tiltja, csak a fejünkben felállított szabályrendszer.

Ugyanígy vagyunk a  pénzzel, joggal, adózással vagy civilizációs életünk minden lépésével. Az együtt működésünk alapja, hogy az ember képes a túléléshez szükséges dolgokon túl is kommunikálni. Képesek voltunk megteremteni a civilizációt és mindez talán abból indult, hogy szeretünk pletykálkodni….

 

 

 

 

Ha tetszett, és szívesen olvasnál ehez hasonló, rövid eredettörténeteket iratkozz fel a blogra :) 

 

 

süti beállítások módosítása